23.07.2024
  • 10:25 26 ОКТОМВРИ, ДИМИТРОВДЕН – ПРАЗНИК НА ГРАД СЛИВЕН
  • 08:06 ПЪРВИ НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
  • 16:49 26 ОКТОМВРИ, ДИМИТРОВДЕН – ПРАЗНИК НА ГРАД СЛИВЕН
  • 14:07 24 МАЙ, ден на българската просвета и култура и славянската писменост
  • 07:58 КОЙ СТЕ ВИЕ, ГОШО БОЖЕВ?

Тази вечер в 17,00 часа пред сливенската община беше “запалена” новогодишната елха. На специално подготвената сцена ще гастролира певицата Еди-Коя Си. (Вие да сте чули за нея нещо? Защото аз не съм чул нищо.)
Всъщност по програма това трябваше да стане предишната вечер, но отсъствието на домакина, кметът г-н Стефан Радев, наложи промяната.
Минах преди малко и снимах новата, тазгодишната… елха. Но пред мен стоеше възвисен четирсетгодишен… смърч! И още информация за дървото: расло е на височина до12 метра. Пораснало е толкова в местността “Преградите” край село Бяла. Съдбата, тоест лошият късмет някой да реши животът му да продължи не повече от 40 години, е вкарало гордата му млада осанка в проекта, наречен ПРАЗНИЧНА НОВОГОДИШНА УКРАСА НА СЛИВЕН.
И младото дърво е отрязано – заклано, след кратък неистов вой на верижния трион, там горе в Балкана, където му е мястото и където е трябвало да премине животът му. Като угоено за Коледа беззащитно животно! После трупът му е пренесен посредством камион с подходяща дължина в центъра на града, до сградата с ХПЧ, Хората Под Часовника. Именно Те са одобрили всичките тези действия. После “живият” труп е обкичен с блестящи цветни дрънкулки, засиял е с тъжната струна на мнимия живот. И така – 30-35 дена, докато еуфорията на Коледа и Нова година отмине, все по-мъртвите иглички почват да се ръсят прогресивно и… докато красивият смърч се окаже излишен – и желан единствено от алчната паст на огнена пещ,
А встрани, на няколко метра само, сред зелена градинка расте ЕЛИЦА СЕСТРИЦА, 4-5-годишна хубавица, стройна красавица. Тя е може би два пъти по-ниска от СМЪРЧА-ЕЛХА, но винаги съм се възторгвал от възможността живата, жизнена ЕЛА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ЕЛХА. Всеки, който е идвал на вилата ми в м. Селището край Сливен, знае, виждал е моята ела-елха. Първите години елата беше 3-4 метра и аз се качвах по кайсията досами елата и правех коледната украса. Няма по-красива гледка от ЖИВА ЕЛА-ЕЛХА!
Нека елица-сестрица да е още малка, два пъти по-малка от батко ѝ смърч. Нека. Тя обаче е по-красива…
Тези дни ми проглушиха тъпанчетата с новини от рода на: еди-къде си запалили светлините на 24-метрова елха, еди-къде си светнала 35-метрова елха, в еди-кой си град – 38-метрова… Сякаш си мерят… елхите,
Тази вечер си мисля, че най-нормалното нещо, което може да му хрумне на нормалния човек, е живото дърво, елица-сестрица да стане ЕЛХАТА НА СЛИВЕН!
Прав ли съм, уважаеми сливналии?

Фейсбук коментар

admin

RELATED ARTICLES